Bygg snabbtåg genom Europa

Något jag tycker alla EU-länder borde satsa på gemensamt för miljöns skull är höghastighets tåg mellan alla storstäder i Europa. Det sker ju så mycket transporter nu med långtradare och folk som måste flyga mellan städer. Klimatet brakar ihop sakta det vet vi och befolkningen ökar ständigt så det måste till ekologiska transporter nu. 

Stad till stad
I vintras så åkte jag mellan Stockholm - Göteborg med X2000 och det tog nästan exakt tre timmar, det är ungefär vad det skulle ha tagit om jag tagit flyget med om man räknar in tid för transport till flygplatsen och incheckning och annat. 

Jag tycker det var riktigt smidigt att bara klia på tåget på T-Centralen och sedan stiga av i Göteborgs kärna utan några krusiduller. Jag kommer sällan flyga inrikes dels av miljöskäl och komfort. 

Bygg ut höghastighets tågen
Jag tycker som sagt alla EU-länder borde satsa gemensamt på att bygga en Europalinje med snabbtåg som går runt 500 km/h. Tekniken finns redan i tex Japan som klippet nedan visar, och även på många andra ställen runt om i världen. Tänk om alla tåg skulle drivas av tex vindkraft som stod ut placerade längs tågrälsen. Jag tycker det skulle vara väldigt mycket effektivare än flyget. Man sparar ju miljö, buller och det skulle ju bli betydligt billigare transporter för varor än att frakta med långtradare eller båt.

Det är ju en viktig samhällsfunktion dessutom så det är något som jag tycker man skulle kunna betala extra skatt för att bygga ut, även flygbolagen borde nog vara intresserade att stoppa in pengar i olika projekt för att finansiera det hela, flyget kommer tappa resenärer oavsett pga dyrare bränsle och miljöavgifter, så de kan lika bra investera i tåg och få tillbaka förlusterna den vägen. Såhär skulle faktiskt tågen kunna se ut, om man satsade lite på det.

Det som är skönt med tåg är ju att man kan ju titta mer på utsikten medans man åker, surfa obehindrat på Internet, eller gå och sätta sig i restaurangvagnen när man vill, utan att sitta ihopklämd som en liten hamburgare i en flygstol i flera timmar.

I Kina och Japan finns redan dessa snabbtåg sedan årtionden, men Europa släpar efter (vi borde vara modernare och inte släpa efter), vi borde bygga ett gemensamt nät för höghastighetståg. Det skulle få undan en massa arbetslöshet och knyta länderna närmare varandra. Det vore rätt skönt om man kunde kliva på tåget här i Stockholm och vara i tex Berlin eller Madrid samma kväll och man kan dessutom besöka restaurangvagnen, sova eller se på film under tiden.

Ibalnd tycker jag det borde finnas alternativ till värnplikt, tex Miljösoldater
För att få ner kostnader så borde alla EU länder ha alternativ till värnplikt (alternativ till vapenfri tjänst) där man gjorde olika typer av samhällsinsatser (exempelvis olika typer av ingengörsutbildningar), att bygga räls till snabbtåg vore ett exempel, ett annat vore att resa upp vindsnurror eller placera ut solceller (i händelse av krig så måste man snabbt kunna få upp elnätet igen). Det har alla nytta av sedan i framtiden.

 
Relaterade länkar