Klonad geografi

Helgen som gick ägnade jag Simmagazine Tour tillsammans med gruppen A.K.A. och Marie Plosjö. Det blev en lång tur genom landet och många städer passerades på vägen.

Något som jag funderat lite på när jag rest genom Sverige är varifrån alla städers namn kommer ifrån, samt varför vissa städer har så lika namn att man lätt kan blanda ihop dem?

En del kanske tycker jag är löjlig som ägnar en bokstav över detta, men jag irriterar mig på vissa städers namn. Varför kan inte alla städer ha unika namn?

Varför heter vissa städer så lika att man kan tro man pratar om samma stad? Man kan tro det beror på att någon stolle i forntiden reste till fel stad innan någon vettig karta fanns yillgänglig eller något i den stilen.

Ta till exempel nedanstående städers namn och orter, de är som gjorda för att blandas ihop!
I vissa fall kan man tro att det är tal om samma ort eller stad!

Städer med liknande namn
Karlskrona - Kalskoga
Linköping - Lidköping
Bålsta - Båstad
Borgholm - Bornholm
Furusund - Fårösund
Östersund - Öresund - Öregrund
Skellefteå - Sollefteå
Orsby - Torsby

Sveriges mest svårstavde städer måste vara Simrishamn och Ulricehamn

Nu vill jag tillägga att jag inte har något emot någon av nämda orter på något vis, så ingen misstolkar mig. Det är bara jag som har lätt för att blanda ihop dessa ibland, iallafall vissa av städerna. Nu är det så att jag varit i de flesta av dessa städer även, men jag tycker att det hade varit enklare med unikare namn på dessa städer. Missförstå mig rätt :)

Har du hittat andra städer som har liknande namn så tipsa gärna!


Hallå hemvärnet?

Jag läste nyss om tragedin i Täby idag där en 21-årig hemvärnsman sköt vilt och tog sitt liv.

21-åringen var aldrig med på övningarna
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,850773,00.html

Jag blir rätt shockad över att folk i hemvärnet får förvara automatvapen hemma! Jag vet inte exakt hur rutinerna är ifall folk i hemvärnet även får ha ammunition samt slutstycke till automatvapnen. Det låter ju helt galet att låta vapen finnas fritt ute i samhället. Tänk om de någon får inbrott till exempel eller någon känner till vapen och hotar någon för att komma åt vapen?

F16 Uppsala
När jag gjorde min värnplikt (lumpen), så fick vi inte ens ha slutstyckena till våra vapen förvarade i våra skåp nattetid inom kassernen. Jag låg själv på F16 i Uppsalas flygflottilj 1992 - 1993, och där var det extrem koll på ammunition efter övningar, allt räknades både före och efter skjutövningar.

Man får ju som sagt funderingar om hemvärnets rutiner för vapen och ammunition.

Relaterade länkar

Länk till F16
http://www.f16.mil.se/

Hemvärnet
http://hemvarnet.se/


Stackars Svennis

Har nyss kollat in fotbolsmatchen mellan England - Portugal, som portugal vann på straffar.

Jag tycker riktigt synd om Svennis nu med tanke på hur sågad han kommer bli i Engelsk media.

Skillnaden mellan vinst och förlust är hårfin och det kunde lika gärna slutat med att England vann och Svennis hade blivit hjälte. Det var ju inte Svennis som lade straffsparkarna för England. Så ingen ska klandra Svennis för förlusten.

Så är spelets regler man kan inte alltid vinna, det är ändå bara ett spel.

Men det är ju naturligtvis roligast när man vinner än förlorar.

Jag tycker England gjorde en bra insats, på samma vis gjorde Sverige klart godkänt trots att det började illa för Sverige, jag hade aldrig räknat med att de skulle komma speciellt mycke längre än åttondelsfinal.

Tyskland spelade jättebra och det visade upp igår även mot Argentina.

Jag tror att Tyskland eller Brasilien kommer gå till final.